Žora&Žora

žoraKarlovački športski djelatnik, prve košarkaške korake napravio je u rodnom gradu Karlovcu. Ljubav i želju za igranje košarke usadio mu je otac Georg koji je i sam bio aktivni košarkaš. Nakon aktivnog igranja Georg je postao košarkaški trener, te tako nastavio svoju aktivnost u voljenom športu, počeo je s vođenjem škole košarke ”Žorići”.

Da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazalo se i kod sina Žarka, koji je nakon igranja u KK Želježničar i KK Jugoturbina, svoje daljnje djelovanje nastavio, osnovavši košarkaški klub KK ”Žorona”. Način na koji je vodio i trenirao košarkašku mladež, teško da će se na ovim prostorima naći takav zaljubljenik u košarku. Trenirao je sve uzraste i vodio škole košarkaša i košarkašica. Dugo će njegov lik ostati u neizbrisivom sjećanju svih zaljubljeniku u košarku, a njegov predan rad malo tko dostići. Prerana smrt usporila je jače utemeljenje i snaženje košarkaškog kluba, kao i provedbe svih njegovih zamisli.

Ali, kako njegova vizija vezana uz športski odgoj košarkaške mladeži, ne bi zamrla, na inicijativu roditelja košarkaša njegova kluba, osnovan je novi Košarkaški klub ”Žora” Karlovac. Time je nastavljeno građenje košarkaškog hrama, čije temelje su postavili otac Georg – Žora i sin Žarko – Žora, s htjenjem i obvezom izgradnje športskog košarkaškog kolektiva, kojim će se dičiti svi njegovi košarkaši i košarkaški zaljubljenici.

G ŽORA ZAKUCAVANJE

Skok Žore seniora zbio se u njemačkom gradu Würzburg 1954. godine, a skok prate košarkaši KK Želježničara iz Karlovca.

komemoracija

Komemoracija u povodu smrti košarkaškog trenera i športskog djelatnika Žarka Hajdina – Žore održana je u srijedu, 3. studenoga 2010. godine u Školskoj sportskoj dvorani Mladost (kongresna dvorana) u 11,00 sati. Pogreb je bio istoga dana u 15,00 sati na Groblju Jamadol.

1ž